Vastgoed Nederland

365beheer

Vrije val van huuraanbod particuliere verhuurders

Terug

publicatie datum : Woensdag 23 April 2014 Om 14:04

Vrije val van huuraanbod particuliere verhuurders

Het aantal particuliere woningen dat door makelaars te huur werd aangeboden in het eerste kwartaal van 2014 nam met bijna 24% af ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat hierbij om woningen in de vrije sector. Het aantal huurtransacties in het eerste kwartaal nam af met 9%. Desondanks steeg de gemiddelde huurprijs in Nederland met 0,7%.

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: "Het klimaat voelt totaal anders aan dan een jaar geleden. De sterke afname van het huuraanbod is te wijten aan de crisis die op de woningmarkt in 2013 haar dieptepunt bereikte waardoor veel meer mensen dan normaal hun onverkochte woning te huur aanboden. Nu de verkoopmarkt weer aantrekt zijn er veel minder particuliere eigenaren die er voor kiezen hun tweede woning te verhuren."

VRAAG NEEMT AF

"De vraag naar huurwoningen in de vrije sector neemt momenteel ook af maar is nog steeds van een hoger niveau dan tijdens de crisisjaren 2010 tot en met 2012. De vraag naar huurwoningen in de vrije sector neemt dus veel minder hard af dan het huuraanbod waardoor de huurprijzen kunnen blijven stijgen", aldus De Groot.

HUURDERS ALSNOG NAAR KOOPWONING

Het herstel op de markt voor koopwoningen is van invloed op wat er met de markt voor huurwoningen in de vrije sector gebeurt. Met name de mensen die tijdens de crisis geen woning kochten en hun toevlucht zochten in een huurwoning in het hoge segment, nemen nu alsnog hun kans waar en verschuiven weer naar een koopwoning.

GROTE VRAAG NAAR MIDDELDURE HUURWONINGEN

De vraag naar huurwoningen in het middeldure segment tussen de € 700,- en € 1.000,- huur per maand is verreweg het grootst. De meeste aspirant huurders schrijven zich op Pararius in voor dit segment. Met name starters op de woningmarkt zijn op zoek naar flexibiliteit maar hebben vaak ook moeite met het krijgen van een hypotheek.