Vastgoed Nederland

365beheer

Verhuurderheffing in 2013

Terug

publicatie datum : Woensdag 19 December 2012 Om 07:12

Verhuurderheffing in 2013

Minister Stef Blok voor Wonen mag van de Eerste Kamer in 2013 verder met de controversiële verhuurderheffing voor de woningcorporaties. Voor de jaren daarna moet hij de plannen aanpassen.

De verhuurderheffing kost de woningcorporaties uiteindelijk iets meer dan 2 miljard euro. Volgend jaar kan de VVD-minister met de regeling 50 miljoen ophalen, daarna zou het bedrag oplopen. Voor dat zover komt, moet hij van oppositiepartij CDA met een aangepast plan komen. Zonder de steun van het CDA of andere oppositiepartijen komt het plan niet door de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben in de Senaat geen meerderheid.

Het CDA riep Blok in een motie op om voor na volgend jaar met een uitgewerkt voorstel te komen voor een verhuurderheffing waarbij de corporaties de mogelijkheid houden om te blijven investeren in onderhoud en nieuwbouw. Blok had eerder al toegezegd dat hij de komende maanden met de sector om de tafel gaat om zijn eigen plan uit te werken. De motie van het CDA kreeg steun van alle partijen behalve D66. Die feliciteerde het CDA met zijn nieuwe rol als 'gedoogpartij'.

 

RTL-verslaggever Fons Lambie:"Conclusie van het debat over verhuurdersheffing: voor 2013 akkoord, voor jaren daarna: Blok gaat voorstel uitwerken in samenwerking met woningsector."

  

Veel kritiek op heffing

Op het plan van Blok is veel kritiek. De corporaties komen door de regeling in grote problemen, zegt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Dat is de onafhankelijke toezichthouder op woningcorporaties. Ook de oppositie kraakte het plan. Het zou ondoordacht zijn, en verkeerd uitpakken.

Volgens D66 zullen de corporaties de komende jaren vanwege de heffing veel minder woningen bouwen. De SP noemde het 'een greep in de kas van de woningcorporaties'. Volgens partij leiden de kabinetsplannen voor de woningmarkt ertoe dat corporaties failliet gaan of hun investeringen moeten uitstellen of afblazen. "Dat kost 20.000 bouwvakkers extra hun baan", aldus de SP.

Blok toonde zich na afloop van het debat over de kwestie tevreden. "Er was brede steun voor de verhuurderheffing en de aanpak van scheefwonen." Hij constateerde tevreden dat de motie van het CDA wel uitgaat van de randvoorwaarden die voor hem ook zeer belangrijk zijn, namelijk dat de huren marktconform moeten worden en er een inkomensafhankelijke huurverhoging komt en dat de heffing oplopend 2,1 miljard euro moet opleveren.

Bron: RTL Nieuws